> Πληροφορίες > Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα σαλιγκάρια

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα σαλιγκάρια

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα σαλιγκάρια

Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο και ενδιαφέρον στη ζωή των σαλιγκαριών και ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες και διάφορες εκθέσεις για τα σαλιγκάρια. Λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να σας εκπλήξουμε.Αυτό είναι το μόνο μαλάκιο που βγήκε στη γη Στον κόσμο υπάρχουν περίπου διακόσιες χιλιάδες είδη σαλιγκαριών, οι μισοί ανήκουν στην υφομοταξία των πνευμονοφόρων, των χερσαίων γαστερόποδων, ενώ όλα τα άλλα είδη ζουν αποκλειστικά στο νερό.

Οι πρώτοι κάτοικοι του πλανήτη

Τα σαλιγκάρια εμφανίστηκαν στην Κάμβρια περίοδο, δηλαδή περίπου πριν από πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια! Υπάρχουν απολιθώματα, η ηλικία των οποίων είναι πάνω από 5 εκατομμύρια χρόνια, που ανήκουν στην ακανθώδη πορφύρα – συγγενή του χερσαίου σαλιγκαριού.

Φέρουν τον κίνδυνο

AlviniconchaΥπάρχουν είδη που φέρουν παρασιτική λοίμωξη που είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα η σχιστοσωμίαση είναι επικίνδυνη λόγω της μολυσματικής μορφής κερατορίας, η οποία οδηγεί στην αρρώστια του ήπατος, καρκίνο του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλική βλάβη. Οι κώνοι είναι δηλητηριώδεις και θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Για να πιάσει τη λεία του αυτό το μαλάκιο βγάζει το δηλητηριώδες άρπαγμα, χτυπώντας και ακινητοποιώντας την. Η ακανθώδη πορφύρα έχει ένα πολύ όμορφο κέλυφος με πολλά μυτερά κλαδιά, τα οποία μπορούν να βλάψουν το σώμα αν πατήσεις πάνω του. Το σαλιγκάρι Alviniconcha, το οποίο επίσης ονομάζεται punk rock, μοιάζει με αχινό. Το κέλυφος του είναι καλυμμένο με αγκάθια σαν τον κάκτο.

Τα σαλιγκάρια είναι κάτοχοι ρεκόρ Γκίνες και όχι μόνο

 ZospeumΤο μικρότερο ζώο είναι το Zospeum tholussum της οικογένειας ellobiidae, έχει διαφανές κέλυφος με μέγεθος των μόλις δύο χιλιοστών, ζει στις σπηλιές των βουνών, είναι εντελώς τυφλό επειδή δεν έχει πλοκάμια και κεραίες. Το μεγαλύτερο ζώο είναι ο γιγάντιος τρομπετίστας Αυστραλίας, το οποίο βρίσκεται στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες το 1979. Το βάρος του είναι 18 κιλά, το μήκος είναι 78 εκατοστά, ο όγκος του κελύφους είναι 1,1 μ. Άλλος ένας κάτοχος ρεκόρ είναι η χερσαία αχατίνα Αφρικής με το μήκος του σώματος των 39,3 εκατοστών και του κελύφους – 27,3 εκατοστών, σχεδόν όλα τα μέλη του είδους αυτού είναι μεγάλα σε μέγεθος, μίνιμουμ σαν την παλάμη του ανθρώπινου χεριού. Ποια είναι η γνώμη σας, πόσο καιρό χρειάζεται το σαλιγκάρι για να κάνει απόσταση των 33 εκατοστών; το γρηγορότερο σαλιγκάρι στον κόσμο – το σαλιγκάρι της ποικιλίας κήπου χρειάζεται 2 λεπτά, το όνομά του είναι ο Άρτσι και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα καταπληκτικά σαλιγκάρια

 Hinea brasilianaΕίναι γνωστό γεγονός ότι στη φύση υπάρχουν πυγολαμπίδες, αλλά λίγοι ξέρουν για το καταπληκτικό σαλιγκάρι που λάμπει με νέον πράσινο φως. Το σαλιγκάρι του είδους Hineabrasiliana φθορίζει κάτω από το νερό και το κέλυφος του, μετατρέποντας ένα μικρό ακτίνα του φωτός, το ενισχύει και το εξαπλώνει σε όλη την επιφάνεια του. Κατ`αυτόν τον τρόπο το ζώο τρομάζει τους αρπακτικούς. Ένας άλλος εκπληκτικός εκπρόσωπος είναι το σαλιγκάρι- σκουλήκι Vermetidae. Έχει ασυνήθιστο κέλυφος στη μορφή ασβεστούχου σωλήνα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος στον πυθμένα. Το σώμα του εκκρίνει ειδική βλέννα, στην οποία κολλάνε διάφορα τρόφιμα, τα οποία έπειτα καταπίνει. Μεταξύ αυτών των αβλαβών ζώων υπάρχουν αρπακτικά ζώα. Ένας μικρός κυνηγός το σαλιγκάρι Helena τρώει το είδος του καθώς και άλλους εκπρόσωπους του είδους του, οι οποίοι είναι πιο αδύναμη από αυτήν. rainbowsnailΤο σαλιγκάρι Urosalpinxcinerea είναι άλλος ένας ζωντανός εκπρόσωπος των αρπακτικών. Σκεφτείτε, ότι παράγει θειικό οξύ, χάρη σε αυτό καταστρέφει την προστασία άλλων σαλιγκαριών και τα τρώει από μέσα. Το σαλιγκάρι ζαχαρωτό ή το Liguusvirgineus. Το χρώμα του κελύφους του είναι εκπληκτικό: από παστέλ λευκό με ρίγες στα χρώματα του ουράνιου τόξου – απαλό-ροζ, κίτρινο, ανοικτό-μοβ μέχρι σταχτί γκρι με κόκκινο – πορτοκαλί σπειροειδή σχέδια, τα οποία θυμίζουν την παιδική σβούρα. Υπάρχουν επίσης φτερωτά θαλάσσια σαλιγκάρια, ονομάζεται πτερόποδα σαλιγκάρια και κινούνται σαν να πετάνε, χτυπώντας απαλά τα πτερύγια του. Σχεδόν δεν έχουν κέλυφος, προτιμούν τα κρύα νερά της Ανταρκτικής και της Αρκτικής. tylomelania Η tylomelania ή το «σαλιγκάρι-κουνέλι» δεν πήρε το όνομα του τυχαία, διότι η εμφανισιακή ομοιότητα του με αυτό το χνουδωτό ζωάκι είναι προφανής. Στο εν λόγω είδος περιλαμβάνονται αρκετοί εκπρόσωποι, το χρώμα των οποίων διεφέρει ριζικά. Το σώμα του έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα και θυμίζει ένα εξωτικό φρούτο, μαύρο με λευκές τελίτσες: μια πανέμορφη θαλάσσια πέτρα, μαύρη με κίτρινη απόχρωση στις πτυχές του ποδιού του θυμίζει το δέρμα του ελέφαντα ενώ οι λαμπερές κίτρινες κεραίες μοιάζουν με τους χαυλιόδοντες. Η tylomelania έχει άλλο ένα χαρακτηριστικό – την παρουσία της φανερής προβοσκίδας.

 

Το σαλιγκάρι με σιδερένια πανοπλία

Το σαλιγκάρι Crysomallonsquamiferum κατοικεί στον Ινδικό Ωκεανό στο σημείο συνάντησης των τριών λιθοσφαιρικών πλακών. Είναι το μόνο όντο, στον σκελετό του οποίου κυριαρχεί το θειούχο σίδηρο. Το πόδι και το κέλυφος του είναι καλυμμένα με ένα πολλές πλάκες που σχηματίζονται μέσω συνδυασμού συνδυάζοντας την γκρεϊγκήτη και την πυρίτη, γεγονός το οποίο προστατεύει το σαλιγκάρι αυτό από το απειλητικό περιβάλλον.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού

grape snailΕίναι κουφοί και σχεδόν δεν βλέπουν τίποτα, γι`αυτό επικοινωνούν μέσω αγγίγματος.Η ζάχαρη και το αλάτι μπορούν να τα σκοτώσουν, καθώς δηλητηριάζουν τα πεπτικά τους όργανα.Απορροφούν την υγρασία με το σώμα τους, μπορούν επίσης να πίνουν νερό.Έχουν περισσότερα δόντια από τον καρχαρία: συγκεκριμένα πάνω από 25 χιλιάδες, ενώ ο φαλαινοκαρχαρίας έχει μόνο 15 χιλιάδες.Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα οδήγησε στην ανάπτυξη της ικανότητας να σκέφτονται και να λαμβάνουν αποφάσεις.Χάρη στην προστατευτική βλέννα τους δεν τραυματίζονται, σέρνουν ακόμα και κατά μήκος της λεπίδας.Είναι ικανά να μεταφέρουν φορτία που είναι δέκα φορές πιο βαριά από το βάρος τους.Αυτές είναι οι εκπληκτικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή των σαλιγκαριών και πόσες ακόμα παραμένουν ανεξερεύνητες! Πάντα υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε.

 

Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

© "Snails-house", 2016 - 2019, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος