Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Η ζωή των σαλιγκαριών της ποικιλίας σταφυλιού στη φύση

Το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού έχει πολλά ονόματα. Στην επιστημονική ταξινόμηση ονομάζεται Helix pomatia, και οι μάγειροι το ξέρoυv ώς εσκαργκό. Είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σαλιγκάρι και έχει εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη, εκτός από τη Βόρεια. Μπορεί επίσης να βρεθεί στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Σε ποιο τομέα ζουν τα σαλιγκάρια;

Στη φύση οι τόποι κατοίκησης του εσκαργκό μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού. Αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα επιβιώνουν στη γη και στο νερό, αλλά προτιμούν ένα υγρό έδαφος με άφθονο πράσινο. Επίσης υπάρχουν πολλά μαλάκια όπου το έδαφος είναι  ασβεστολιθικό, γιατί υπάρχει πολύ ασβέστιο σε αυτό, το οποίο είναι χρήσιμο για την ενίσχυση του κελύφους.

Ποιο κλίμα είναι κατάλληλο για το περιβάλλον του Helix pomatia;

Η ζωή των σαλιγκαριών της ποικιλίας σταφυλιού στη φύσηΤα εσκαργκό αγρυπνούν σε θερμοκρασία από τους 7 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμoκρασία πέφτει, βυθίζονται τα σαλιγκάρια 30 εκατοστά στο έδαφος περίπου και πέφτουν σε μια κατάσταση νάρκης. Καταφεύγουν στην ίδια τεχνική κατά την ξηρή περίοδο. Μπορούν τα σαλιγκάρια να συνεχίζουν τις λειτουργίες, τη ζωοτροφή και την αναπαραγωγή, σε ένα υγρό κλίμα με μια μέση θερμοκρασία.

Κατά μέσο όρο, η μέγιστη περίοδος μιας κατάστασης νάρκης των μαλακίων είναι 3 μήνες (90 ημέρες). Αλλά σε μερικά κατοικήσιμα περιβάλλοντα (για παράδειγμα, στη Λευκορωσία), αυξάνεται αυτή σε 5 μήνες. Μπορούν να λειτουργήσουν τα σαλιγκάρια της ποικιλίας σταφυλιού και σε διαχείμαση για λιγότερο από δύο μήνες, αλλά τότε η γονιμότητα τους μειώνεται σημαντικά.

Πόσο καιρό ζουν τα σαλιγκάρια;

Στην άγρια ​​φύση, εάν δεν τρώγεται από ένα αρπακτικό, το Helix pomatia μπορεί να ζήσει μέχρι είκοσι χρόνια. Αλλά κατά μέσο όρο, η διάρκεια ζωής ενός σαλιγκαριού στη φύση δεν υπερβαίνει τα οκτώ χρόνια. Εντούτοις, τα κατοικίδια ζώα ζουν περισσότερα, περιτριγυρισμένα από τη φροντίδα και την προσοχή από τον ιδιοκτητή τους. Το καταγραμμένο ρεκόρ ζωής ενός σαλιγκαριού είναι 30 χρόνια. Γιατί τόση μεγάλη είναι η διαφορά; Επειδή έχει το εσκαργκό τους πολλούς εχθρούς, για παράδειγμα:

·         τυφλοπόντικες

·         σαύρες

·         μυγαλές

·         οχιές

·         μερικά μικρά έντομα που μπορούν να μπαίνουν στο αναπνευστικό σύστημα.

·         αρπακτικά σαλιγκάρια.

Αμυντικός μηχανισμός του εσκαργκό

Η ζωή των σαλιγκαριών της ποικιλίας σταφυλιού στη φύσηΤα σαλιγκάρια της ποικιλίας σταφυλιού χαρακτηρίζονται από την προσαρμογή τους σε διαφορετικές συνθήκες λόγω των αμυντικών μηχανισμών τους:

1.    Η βλέννα. Βοηθά στην κίνηση, διευκολύνοντας την τριβή. Από τη βλέννα δημιουργείται ένα ιδιαίτερο μαξιλάρι, που επιτρέπει στον Helix pomatia να περάσει σχεδόν παντού, έτσι μπορεί να περάσει ακόμα και πάνω από τη λεπίδα χωρίς να τραυματίζεται. Επίσης, τα εσκαργκό κινούνται ελεύθερα οριζόντια και κάθετα.

2.    Το επίφραγµα. Ένα πυκνό διάφραγμα βλέννας που σκληραίνει στον αέρα. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες παρεμποδίζουν τη ζωτική δραστηριότητα του πλάσματος ( π. χ. μειώνεται ή αυξάνεται η θερμοκρασία καιμειώνεται η υγρασία), κρύβεται στον νεροχύτη και κλείνει την είσοδο σε αυτό με ένα πώμα από το επίφραγµα. Μεταξύ αυτής της αυτοσχέδιας πόρτας και του σώματος του μαλακίου παραμένει ένα στρώμα με αέρα που του επιτρέπει να αναπνέει.

Τι τρώει το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού;

Το Helix pomatia είναι φυτοφάγο, αλλά όχι επιλεκτικό με το φαγητό. Μπορεί να τρώει τόσο ζωντανή βλάστηση όσο και υπολείμματα φυτών. Ιδιαίτερα αγαπά το λάχανο, επειδή είναι παράσιτο κήπου. Τρώει επίσης:

·         πικραλίδες

·         πεντάνευρο

·         φύλλα του αμπελιού και της φράουλας

·         ραπανάκι.

·         χρένο ·

·         κολλιτσίδα;

·         τσουκνίδα.

Το σαλιγκάρι δεν γνωρίζει πώς να μασήσει, έτσι τρίβει τρόφιμα με χιλιάδες μικρά δόντια του, όπως ένας τρίφτης. Για να αναπληρώσουν το ασβέστιο στο σώμα, τα μαλάκια μπορούν να φάνε το χώμα (αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα στους νεογνούς μετά την εκκόλαψή τους  από ένα αυγό). Σπάνια, αλλά μερικές φορές τα σαλιγκάρια εξακολουθούν να τρώνε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Αναπαραγωγή

Τα σαλιγκάρια της ποικιλίας σταφυλιού είναι ερμαφροδίτες, δηλαδή κάθε άτομο έχει σεξουαλικά χαρακτηριστικά και ανδρών και γυναικών. Αναπαράγονται την άνοιξη και τις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το ζευγάρωμα, βάζουν τα αυγά τους στο έδαφος. Τα μικρά μαλάκια εκκολάπτονται και ζουν για πρώτη φορά στη γη σε βάθος 5-10 εκατοστών, ανεβαίνοντας σταδιακά.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: