Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Η νάρκη των σαλιγκαριών

Η νάρκη των σαλιγκαριών και γιατί τα σαλιγκάρια κοιμούνται

Τα σαλιγκάρια είναι καταπληκτικά πλάσματα, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται παντού στη φύση. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ειδών τους. Το 2004 οι Γάλλοι επιστήμονες περιέγραψαν μόνο 80.000 είδη σαλιγκαριών, τα οποία είναι τα πιο κοινά, την ώρα που πολλά από αυτά παραμένουν άγνωστα για την επιστήμη.

Hibernation-of-snailsΤα σαλιγκάρια ανήκουν στην ομοταξία των πνευμονοφόρων γαστεροπόδων. Δεδομένου ότι είναι ψυχρόμορφα πλάσματα, δεν μπορούν να ελέγχουν από μόνα τους την ανταλλαγή θερμότητας. Η μακροχρόνια επιβίωσή τους οφείλεται στην προσαρμογή τους στο μέρος της ημέρας και στις εποχές του χρόνου τους. Πέφτουν στη νάρκη, επιβραδύνοντας τα ζωτικά τους σημάδια και περιμένουν τις ζεστές μέρες. Η κατάσταση της αναβίωσης επίσης συμβάλλει στην επέκταση της ζωής τους.

Κρύβονται βαθιά κάτω από τη γη, όπου δεν μπορούν να τους βρουν τα αρπακτικά ζώα. Για παράδειγμα, στην άγρια φύση το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού ζει μέχρι τρία χρόνια, σε εκτροφείο – μέχρι 7 χρόνια και ως κατοικίδιο ζώο (έχουν σημειωθεί οι περιπτώσεις ξεχωριστής μακροζωίας) – μέχρι 20 χρόνια. Αυτά τα γεγονότα καθορίζονται από την επίδραση του περιβάλλοντος, των αρπακτικών ζώων και των παρασίτων πάνω τους.

 

Τι σαλιγκάρια κάνουν τη νύχτα και πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνται

Τα χερσαία και τα θαλάσσια σαλιγκάρια κυρίως ακολουθού

 

Hibernation-of-snailsΑπό τη στιγμή που ο καυτός ήλιος βουλιάζει στον ορίζοντα και επίπεδο υγρασίας αυξάνεται, τα σαλιγκάρια σέρνονται έξω από το καταφύγιο τους για να ξεκινήσουν το βραδινό γλέντι και να κάνουν αποθέματα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για το χειμώνα. Το γλέντι αυτό θα διαρκέσει μέχρι να εμφανιστεί η πρωινή δροσιά και οι πρώτες ακτίνες του ήλιου.

 

Τα σαλιγκάρια είναι αρκετά αχόρταγα πλάσματα και έχουν περίπου 25.000 δόντια πάνω στη γλώσσα τους. Με τη βοήθειά τους κόβουν και αλέθουν το φαγητό τους. Ότ

 

αν μαζεύονται σε μεγάλα «κοπάδια» είναι ικανά να καταστρέψουν πολλά εκτάρια αμπελώνων και άλλων χόρτων που θα βρεθούν στο δρόμο τους. Το «γεύμα» τους μπορεί να κρατάει τρεις ώρες. Στη ζεστή εποχή του χρόνου καλοπερνούν, αναπαράγονται και τρώνε πολύ. Πριν έρθουν τα κρύα η καινούργια γενιά των σαλιγκαριών προλαβαίνει να μεγαλώσει και και δυναμώσει.

 Η νάρκη των σαλιγκαριών της ποικιλίας σταφυλιού

Hibernation-of-snails

ν τον νυχτερινό τρόπο ζωής στην ζεστή εποχή του χρόνου. Όταν όλα τα άλλα πλάσματα είναι ξύπνια, τα σαλιγκάρια κοιμούνται, κρύβοντας στη σκιά του ψηλού χόρτου, κάτω από τις πέτρες και τα φύλλα, περιμένοντας να νυχτώσει.

 

Όταν έρχονται τα κρύα, τα σαλιγκάρια πέφτουν στη νάρκη, δηλαδή σε κατάσταση αναβίωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλες οι λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και των παλμών, επιβραδύνονται. Η νάρκη διαρκεί κατά μέσο όρο από 4 έως 6 μήνες. Συνήθως αυτή η περίοδος ξεκινάει από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Μόλις η θερμοκρασία του αέρα αρχίσει να πέφτει κάτω από 12-15 βαθμούς. Κανονικά το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού κρύβεται στη γη σε βάθος των 30 εκατοστών και κλείνει το «σπίτι» του με ασβεστόλιθο, το οποίο είχε αποθηκεύσει από το καλοκαίρι.Η νάρκη των σαλιγκαριών Αυτό το είδος σαλιγκαριού δεν είναι ανθεκτικό στις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε σύγκριση με το είδος Helix Aspersa το οποίο πέφτει σε νάρκη όταν η διάρκεια της ημέρας και η θερμοκρασία μειώνεται, αλλά σπίτι του είναι πιο ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και συνεπώς μπορεί να προστατεύει τα οστά του σαλιγκαριού από το πάγωμα. Οι ικανότητες επιβίωσης αυτού του σαλιγκαριού επιπλέον αυξάνονται λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών:

  • μείωσης της μάζας του νερού,
  • σχηματισμού του επιφράγματος,
  • σχετικά μεγάλων μεγεθών,
  • σχήματος του κελύφους και του περιβλήματος.

Τα ανωτέρω σαφώς δεν έχουν μεγάλη σημασία όταν πρόκειται πιο θερμό κλίμα, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από το μηδέν, ωστόσο για πιο άγριο περιβάλλον τέτοια χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικά.

 

Πώς και πόσον καιρό κοιμούνται τα σαλιγκάρια

Ανάλογα με το κλίμα στο οποίο βρίσκεται το σαλιγκάρι, η περίοδος αναβίωσης μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι μήνες πριν έρθουν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Τα σαλιγκάρια μπορούν να πέφτουν σε αυτή την κατάσταση όχι μόνο λόγω κρύου, αλλά και λόγω ξηρασίας και έλλειψης της υγρασίας. Μόλις οι συνθήκες αλλάζουν προς το καλύτερο, τα σαλιγκάρια ξυπνούν και αρχίζουν να ακολουθούν δραστήριο τρόπο ζωής. Μετά την αφύπνιση είναι πολύ πεινασμένοι και επομένως τρώνε όλα τα χόρτα που βρίσκουν γύρω τους.

Όταν πρόκειται για εξειδικευμένη εκτροφή σαλιγκαριών, σε τεχνητές συνθήκες επιβάλλεται ο έλεγχος της θερμοκρασίας και του επιπέδου υγρασίας.Hibernation-of-snailsΑρκετά συχνά η ραγδαόα αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη αφύπνιση των σαλιγκαριών και συνεπώς στον θάνατό τους ή σε στειρότητα τους.

Σε τεχνητές συνθήκες πριν την νάρκη τα σαλιγκάρια τοποθετούνται σε ξηρά κουτιά από χαρτόνι ή σε παλέτες, όπου επί μια εβδομάδα αδειάζουν τα έντερα τους και απαλλάσσονται από τα υπερβολικά υγρά. Αυτή είναι η λεγόμενη περίοδος της ξήρανσης. Ύστερα τοποθετούνται σε υφασμένους σάκους, στη συνέχεια σε πλαστικά κουτιά με σκοπό την αποφυγή ζημιών από την υπερβολική πίεση. Αφού «συσκευαστούν», τα σαλιγκάρια αποστέλλονται σε ειδικές αποθήκες, όπου διατηρείται το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Η μείωση της θερμοκρασίας πρέπει να γίνεται σταδιακά κατά 1-2 βαθμούς την ημέρα. Επίσης, πρέπει να μην χρησιμοποιούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να αποφευχθεί η κρυστάλλωση.

 

Η αφύπνιση των σαλιγκαριών από νάρκη

Πρέπει να ξυπνήσετε τα σαλιγκάρια με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι απότομες αλλαγές στις συνθήκες του περιβάλλοντος τους μπορούν να αγχώσουν και να τους οδηγήσουν σε θάνατο. Για να ξυπνήσετε τα σαλιγκάρια και να αποφύγετε τις μεγάλες ζημιές, αυξήστε τη θερμοκρασία του αέρα σταδιακά κατά μερικούς βαθμούς την ημέρα, προσομοιώνοντας τη φυσική αύξηση της θερμοκρασίας.Η νάρκη των σαλιγκαριών Αυτό θα τους βοηθήσει να αποφύγουν το στρες. Για επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής μπορείτε να ρίξετε ζεστό νερό πάνω στα σαλιγκάρια. Θα ζεσταθούν φυσιολογικά και θα αρχίσουν να βγαίνουν από τα κελύφη. Μην ξεχνάτε ότι τα σαλιγκάρια δεν έτρωγαν τίποτα όλο το χειμώνα. Συνήθως μετά την διαχείμαση τα σαλιγκάρια τοποθετούνται σε ειδικά τάγιστρα, όπου τα ποτίζουν με νερό ενώ στα ράφια τους αφήνουν τροφή. Όταν ξυπνήσουν θα τη βρουν ενστικτωδώς. Όταν ξυπνήσουν όλα τα σαλιγκάρια μπορούν να μεταφερθούν σε φυσικό περιβάλλον όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα εμπλουτίσουν τον οργανισμό τους με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επόμενη διαχείμαση.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: