Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Η ιστορία των σαλιγκαριών  αχατινών

Η Achatina fulica είναι ένας γιγαντιαίος εκπρόσωπος των γαστερόποδων χερσαίων οστρακοειδών. Ο εν λόγω είδος σαλιγκαριών είναι ένας πραγματικός εκπρόσωπος του αδιάκριτου είδους, δηλαδή του εισβολέα του βιοτόπου του. Η πατρίδα αυτού του γίγαντα είναι η παράκτια περιοχή της Ανατολικής Αφρικής. Όμως τα τελευταία 200 χρόνια ο πληθυσμός και ο βιότοπος του αυξήθηκε και εξαπλώθηκε σε τεράστιες εκτάσεις χάρη στην εξαιρετικά γρήγορη αναπαραγωγή του: μέσα σε τρία χρόνια ένα μαλάκιο είναι ικανό γεννήσει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια μαλάκια. Η ανάπτυξη αυτού του είδους σαλιγκαριών αποτελεί απειλή για την μελλοντική συγκομιδή σχεδόν όλων των τροπικών καλλιεργειών: του κακάο, της μπανάνας, τις φυτείες τσάι, του καουτσούκ, της καρύδας.

Το σαλιγκάρι αχατίνη

history-of-snails-achatinΤο κέλυφος σαλιγκαριού του μπορεί να φτάσει τα 25 εκατοστά σε μήκος ενώ το σώμα του φτάνει τα 30 εκατοστά, το κέλυφος του έχει κωνικό σχήμα, φασματικό χρώμα που αποτελείται από κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις, ωστόσο εξαρτάται από το περιβάλλον του. Εμφανισιακά μοιάζει πολύ με τα σαλιγκάρια ποικιλίας σταφυλιών, ιδιαίτερα τα νεαρά σαλιγκάρια.

Ως προς το κλίμα τα εν λόγω γαστερόποδα προτιμούν υψηλές θερμοκρασίες και άφθονη υγρασία, αλλά με τον πάροδο του χρόνου αναζητώντας νέα σπίτια έχουν προσαρμοστεί σε ένα φάσμα βιοτόπων: σε αγροτικές εκτάσεις, σε δασικές περιοχές με χαμόδεντρα, σε πεδιάδες, σε κοιλάδες ποταμών, σε θάμνους. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τα σαλιγκάρια αυτά κυμαίνεται από +10 έως +30 βαθμούς Κελσίου. Με την μείωση της θερμοκρασίας τα σαλιγκάρια πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Αναπαράγονται 5-6 φορές το χρόνο, είναι ερμαφρόδιτα και ικανά για αυτογονιμοποίηση, γεγονός το οποίο είναι άκρως σπάνιο και όμως ενδέχεται. Το σαλιγκάρι που κατά την διάρκεια της γονιμοποίησης του είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος παίζει τον ρόλο του θηλυκού, ασχολείται με την εκκόλαψη μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των αυγών αφού η εν λόγω διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και απαιτεί πολλή ενέργεια διότι μια εκκόλαψη μπορεί να περιέχει έως 300 αυγά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, τα νεαρά σαλιγκάρια μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα, ένα μαλάκιο ενός έτους κατά χίλιες φορές ξεπερνάει το μέγεθος του σαλιγκαριού ενός μήνα.

Το προσδόκιμο ζωής τους εξαρτάται από απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος, αφού οι αχατίνες έχουν έναν εχθρό — το αρπακτικό σαλιγκάρι gonaxis, το οποίο ελέγχει το μέγεθος του πληθυσμού, καταστρέφοντας τους αντιπάλους.

 

Οφέλη και βλάβη

history-of-snails-achatinΤα εν λόγω σαλιγκάρια κάνουν τεράστια ζημιά στη γεωργία, τρώγοντας ότι βρίσκουν μπροστά τους. Στη Φλόριντα (ΗΠΑ) μέσα σε ένα χρόνο αναπαραγωγής του καταστράφηκαν τεράστιες καλλιέργειες, δένδρα, ακόμη και σοβάδες σπιτιών. Γι`αυτό η εισαγωγή αυτών των οστρακοειδών στην χώρα απαγορεύεται ρητά και ο «ιδιοκτήτης» τους μπορεί να απειλείται από ποινή φυλάκισης.

Όμως η χρησιμότητα των βιοτικών δραστηριοτήτων αυτών των σαλιγκαριών είναι επίσης σημαντική. Καταστρέφουν όχι μόνο τις καλλιέργειες και τα χρήσιμα φυτά, αλλά και και τα σαπισμένα δέντρα, τα φυτικά κατάλοιπα, τα ζωικά απόβλητα και τα λύματα. Στον κόσμο ομορφιάς οι αχατίνες χρησιμοποιούνται για παρασκεύασμα αλοιφών για γρήγορη επούλωση, αποκατάσταση, αναζωογόνηση του δέρματος και για καταπολέμηση διαφόρων δερματικών ασθενειών. Η βλέννα σαλιγκαριών είναι ικανή να καταπολεμήσει την ψωρίαση! Διότι η σύνθεσή της είναι πλούσια σε:

  • κολλαγόνο,
  • ελαστίνη,
  • βιταμίνες της ομάδας C, E, A,
  • αμινοξέα,
  • αντιβιοτικά φυσικής προέλευσης.

 

 

Η αχατίνη ως κατοικίδιο ζώο

history-of-snails-achatinΕίναι μοναδικά κατοικίδια ζώα. Δεν είναι επιλεκτικά ως προς το φαγητό, δεν προκαλούν αλλεργίες στους ιδιοκτήτες τους, δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, μεγαλώνουν γρήγορα. Η θερμοκρασία για την άνετη ζωή τους είναι 240°C. Δεν απαιτούν πολύ χώρο και ειδική επίστρωση. Για πλήρη ευτυχία τους αρκεί ένα πλαστικό δοχείο και ένα ζεστό ντους.Οι αχατίνες έχουν μακρά μνήμη, γι`αυτό μπορεί να θυμάται πού βρίσκεται η ταΐστρα και το σπιτάκι τους. Όσο μεγαλύτερες στην ηλικία είναι, τόσο καλύτερη μνήμη έχουν. Είναι ικανές να γυρίσουν στο συνηθισμένο βιότοπο τους ακόμα κι αν μετατοπιστούν σε απόσταση των 30 μέτρων.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: