Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

ΠΏΣ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΜΑΖΟΥΝ

Η περίοδος ενεργού ζωής των σαλιγκαριών σταφυλιών διαρκεί από την άνοιξη έως το πρώτο κρύο. Στην αυτή στιγμή, αυτες σέρνουν στην επιφάνεια της γης, σε δέντρα, τρώνουν και πολλαπλασιάζοντουν. Αλλά μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία του αέρα σε 8-10 βαθμούς Κελσίου, τα αχιβάδες προετοιμάζουν το καταφύγιό τους για το χειμώνα.

Η Φύση φρόντισε για αυτά τα πλάσματα και τους παρουσίασε μια σειρά ενστικτωδών ενεργειών, ώστε να μπορούν να σωθούν από το κρύο. Και αυτή η διαδικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Πριν από αυτόν, το σαλιγκάρι φυλάσσει  με χρήσιμες ουσίες, όπως και πολλά ζώα, τα οποία αδρανοποιούν.

Τώρα πρώτα πράγματα πρώτα.

Τα σαλιγκάρια αδρανοποιούν κάτω από πεσμένα φύλλα ή σε κοιλώματα κάτω από το έδαφος.

Παρά τη βραδύτητα της, τα οστρακοειδή είναι καλοί σκαφτιες. Μερικές φορές αυτες ξεχειμωνιάζουν ακόμα και σε ομάδες, αλλά σχεδόν πάντα επιλέγουν τον ίδιο τόπο. Εάν το έδαφος δεν είναι πάρα πολύ πυκνό, αυτες  ρίχνουν σε βάθος 10 έως 30 εκ. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα του χειμώνα: όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο βαθιά θα είναι το καταφύγιο.ΠΏΣ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΜΑΖΟΥΝ

Έχοντας βρει μια κατάλληλη θέση, το σαλιγκάρι αρχίζει να αγκαλιάζει  της γης  με κεφάλι με τις κυματοειδείς κινήσεις και να το μετακινεί κατά μήκος του σώματος προς τα πίσω με κυματιστές κινήσεις. Έτσι,  χώμα βρίσκεται πάνω από το νεροχύτη και το μαλάκιο συνεχίζει να εκτελεί την ίδια δράση, βαθμιαία διεισδύοντας βαθύτερα και καλύπτοντας τον εαυτό του με ανασκαμμένη γη.

Συμβαίνει έτσι η γη να είναι πολύ στερεό  και είναι αδύνατο να σκάψει μια τρύπα. Σε αυτή την περίπτωση, τα σαλιγκάρια περνούν το χειμώνα κάτω από πεσμένα φύλλα.

Πρόσθετη προστασία είναι epiphragm — το λεγόμενο ασβεστολιθικό βύσμα, το οποίο σχηματίζεται από την κατεψυγμένη βλέννη του ζώου και κλείνει το νεροχύτη. Σε αυτό το καπάκι, το αχιβάδα αφήνει μια τρύπα για τον αέρα. Το πάχος της εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία.

Τα σαλιγκάρια πάντα κοιμούνται σε θέση στόμα  επάνω. Έτσι  ευκολότερο να αναπνέουν, επειδή υπάρχει ροή αέρα μεταξύ της μεμβράνης και της χαλαρής  γης. Επιπλέον, αυτή η στάση μειώνει τον κίνδυνο διείσδυσης βακτηρίων από το έδαφος και διευκολύνει τη διαδικασία εξόδου μετά την αδρανοποίηση.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το μαλάκιο χάνει περίπου το 10% του βάρους του, το οποίο καταφέρνει να κερδίσει σε 4-6 εβδομάδες μετά το ξύπνημα. Ξυπνάει αρκετά γρήγορα. Μόλις το χιόνι αρχίσει να λιώνει ενεργά, το ζώο βγαίνει αμέσως έξω για να μην πνιγεί στο σχηματισμένο νερό.ΠΏΣ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΜΑΖΟΥΝ

Στη διαδικασία της anabiosis (αυτό είναι το όνομα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σαλιγκάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου) εμφανίζονται αλλαγές στο σώμα τους: ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σημαντικά και η χημική σύνθεση της hemolymph (υγρό που κυκλοφορεί στα αγγεία και τις ενδοκυτταρικές κοιλότητες των μαλακίων) επίσης αλλάζει. Όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζονται από τον παγετό.

Τα σαλιγκάρια σταφυλιών είναι εκπληκτικά πλάσματα και είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν ακόμη πολλά ζώα στη φύση μας, για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, αλλά ορισμένα γεγονότα από την ύπαρξή τους είναι τόσο ασυνήθιστα που  για τον άνθρωπο αυτό   δύσκολο  να φανταστεί.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: