Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Ποιός και πώς τρώει τα σαλιγκάρια

Ποιός και πώς τρώει τα σαλιγκάρια

Τα σαλιγκάρια είναι αρχαία πλάσματα τα οποία υπήρχαν σε διάφορες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας. Οι αποδείξεις για την ύπαρξη των σαλιγκαριών πριν από πολλούς αιώνες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών και των μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες. Υπό τις συνθήκες επιβίωσης οι άνθρωποι δοκίμαζαν ποικίλα φυτά και ζώα που βρίσκονταν στην περιοχή τους. Έτσι, οι κάτοικοι των όχθων της Μεσογείου, της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και άλλων χωρών με κατάλληλο περιβάλλον άρχισαν να καταναλώνουν τα σαλιγκάρια.

how-eat-snailsΠρόσφατα, το 2011, χάρη στις έρευνες της «Cova de la Barriada» στο Μπενιντόρμ της Ισπανίας ανακαλύφθηκαν περίπου 1.500 κελύφη σαλιγκαριών με ίχνη θερμικής επεξεργασίας. Τα κελύφη που βρέθηκαν σε στρώματα των ιζηματογενών πετρωμάτων αποδείχνουν ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν τα σαλιγκάρια πριν από 30.000 χρόνια. Από την ανάλυση των εντοπισμένων κελυφών κατέστη σαφές ότι τα κελύφη ανήκουν σε ενήλικα σαλιγκάρια του είδους Iberus alonensis και ότι τα τηγάνιζαν σε υψηλή θερμοκρασία σε ξύλα πεύκου και κέδρου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της χρήσης των ασπόνδυλων στη διατροφή των ανθρώπων στην κατώτερη παλαιολιθική περίοδο στη λεκάνη της Μεσογείου.

Αλλά όχι μόνο οι άνθρωποι ανέκαθεν έτρωγαν τα σαλιγκάρια: είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της τροφικής αλυσίδας των αρπαχτικών, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών και ορισμένων τρωκτικών, σκαντζόχοιρων και πτηνών. Τα αρπαχτικά ζώα δεν διστάζουν να καταναλώνουν τα σαλιγκάρια του είδους Helix. Τα είδη όπως το Euglandina rosea και το Rumina decollata καταναλώνουν τα σαλιγκάρια της ποικιλίας κήπου, σταφυλιού και τα γίγαντα σαλιγκάρια της Αφρικής. Αποτελούν τα επεμβατικά είδη που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους ως μέσο βιολογικού ελέγχου της διανομής των σαλιγκαριών, γυμνοσαλιάγκων και των αυγών τους. Με την βοήθειά τους οι άνθρωποι ελέγχουν τον αριθμό των χορτοφάγων μαλάκιων, τα οποία είναι κακόβουλα αγροτικά παράσιτα. Η αγάπη για τα γκουρμέ μαλάκια οδήγησε στην απειλή εξαφάνισης ορισμένων ειδών φρούτων και αμπελιών. Επομένως μερικές χώρες έχουν εφαρμόσει τα ανωτέρω μέτρα ελέγχου.

 

Πώς τρώνε τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας;

how-eat-snailsΩστόσο, αυτό το εκλεκτό μαλάκιο κερδίζει ολοένα και περισσότερους γαστρονομικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Επί μερικούς αιώνες το σαλιγκάρι αποτελούσε το φαγητό των  φτωχών, όμως κατά την περίοδο της Αναγέννησης επανέφερε την δημοτικότητα του μεταξύ των ευγενών και των πλούσιων ανθρώπων. Σήμερα σε πολλά ελίτ εστιατόρια της Ευρώπης υπάρχουν εκλεκτά πιάτα με σαλιγκάρια – τα escargots préparés à la Bourguignonne (σαλιγκάρια Βουργουνδίας). Θεωρείται εξαιρετικός μεζές για το κρασί. Για την άνεση της κατανάλωσης έχουν δημιουργηθεί ειδικά σκεύη.

Αλλά όχι μόνο η Γαλλία είναι ο βασικός καταναλωτής των βρώσιμων σαλιγκαριών. Όπως και πριν από 30.000 χρόνια, σήμερα τα τρώνε σε όλες της χώρες της Μεσογείου. Ορισμένες επαρχίες της Ιταλίας και της Ισπανίας θεωρούν τα σαλιγκάρια το παραδοσιακό τους πιάτο.

 

Πώς τρώμε τα σαλιγκάρια σε εστιατόριο και γιατί σερβίρονται οι λαβίδες;

Οι συνταγές με σαλιγκάρια και οι παραδόσεις της κατανάλωσης  τους σε κάθε χώρα είναι διαφορετικές. Έτσι, π.χ., στη Γαλλία για τα σαλιγκάρια σερβίρονται σε ένα ειδικό πιάτο με τρύπες για τα κελύφη – «la plat d’escargot».

how-eat-snails

Πιάνετε το κέλυφος με τις λαβίδες και βγάζετε την γέμιση με ένα πιρούνι.

Για την κατανάλωση του escargo χρησιμοποιούν τα πιρούνια με δύο δόντια και τις λαβίδες.

 

Στην Ισπανία τα πιάτα με σαλιγκάρια σερβίρονται με ένα άδειο πιατάκι και με τις οδοντογλυφίδες.

Εκεί οι κάτοικοι προτιμούν το Helix Aspersa Muller το οποίο δύσκολα τρώγεται με το πιρούνι. Συνήθως παίρνουν τα κελύφη με τα χέρια και ρουφάνε τα σαλιγκάρια.

 

Με τι κρασί συνοδεύονται τα πιάτα με σαλιγκάρια;

how-eat-snails Το Escargo ή τα σαλιγκάρια κονσέρβα είναι ένας φανταστικός μεζές ή απεριτίφ. Συνήθως σερβίρονται με λευκό κρασί. Η ελαφρύ ξινούτσικη γεύση του λευκού καινούργιου κρασιού εξασθενίζει την κρεμώδη γεύση του βουτύρου και τονίζει τις πικάντικες δασικές νότες της ανεπανάληπτης γεύσης του κρέατος σαλιγκαριού. Αυτός ο συνδυασμός των γεύσεων είναι πιο συνηθισμένος στη Γαλλία.

Οι Ισπανοί μαγειρεύουν τα σαλιγκάρια με σάλτσες από διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, βότανα και ντομάτες και οπωσδήποτε με την προσθήκη της πιπεριάς τσίλι. Τέτοιο πιάτο συνδιάζεται άψογα με μια δροσιστική κρύα μπύρα. Γι`αυτόν τον λόγο σε ισπανικά σπίτια και σε ισπανικές καφετέριες τα πικάντικα σαλιγκάρια σερβίρονται με μπύρα.

Η δημιουργία των πιάτων με σαλιγκάρια σε διάφορες χώρες του κόσμου βαζίσεται σε παράδοσεις που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Αλλού μαγειρεύονται με βούτυρο, αλλού με πελτέ ντομάτας, αλλού τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Όμως σε κάθε χώρα και επαρχία υπάρχουν ορισμένες παραδόσεις σερβιρίσματος και μαγειρέματος των σαλιγκαριών. Στη Γαλλία αυτός ο εκλεκτός μεζές ψημένος με βούτυρο σερβίρεται με εξαιρετικά κρασιά. Στην Ισπανία τα σαλιγκάρια θεωρούνται οικογενειακό πιάτο, τα μαγειρεύουν σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλη παρέα και τα σερβίρουν με μπύρα. Στην Ιταλία και την Ελλάδα υπάρχουν άλλες παραδόσεις σε σχέση με τα σαλιγκάρια. Επομένως, μπορείτε να επιλέξετε μόνοι σας τον τρόπο κατανάλωσης και σερβιρίσματος αυτού του καταπληκτικού διαιτητικού προϊόντος καθώς και να δημιουργήσετε τις δικές σας σχετικές παραδόσεις.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: