Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Οι αρρώστιες των σαλιγκαριών της ποικιλίας σταφυλιού

Το κάθε ζωντανό πλάσμα που ζει στον πλανήτη μας εκτίθεται στην επιρροή των εξωτερικών παραγόντων. Τα σαλιγκάρια δεν αποτελούν εξαίρεση καθώς επίσης μπορούν να αρρωσταίνουν με αποτέλεσμα να υποχωρούν, να αρνούνται από το φαγητό, να εκκρίνουν υπερβολικά πυκνή βλέννα, κ.τ.λ. Μπορούν να επιτεθούν από:

 • ακάρεα
 • παράσιτα
 • νηματοειδή, τρεματόζες (είναι οι οξύουροι στα σαλιγκάρια)
 • βακτήρια
 • μύκητες.

Επίσης, υπάρχει μια σειρά από μηχανικές βλάβες που εξαρτώνται από το περιβάλλον και άμεσα από τη φροντίδα:

 • τραυματισμός
 • δηλητηρίαση
 • υποθερμία
 • θερμοπληξία
 • βλάβη του κελύφους
 • όγκοι
 • αποκόλληση του κελύφους από το σώμα.

Τα σαλιγκάρια είναι φορείς των παρασιτικών οργανισμών όλων των ειδών. Υπό λάθος συνθήκες διατήρησης και αναπαραγωγής μπορεί να καταστραφεί ολόκληρος ο πληθυσμός τους. Αν δεν θέλετε να παρακολουθείτε τον θάνατο του σαλιγκαριού, θα πρέπει να ξέρετε μερικούς κανόνες ασφαλείας. Για να μην συμβεί αυτό, ας δούμε τις πιο συνηθισμένες παραλλαγές των αρρωστειών των σαλιγκαριών.

Οι οξύουροι στα σαλιγκάρια

illnesses-of-snailΜπορούν να εμφανιστούν με μερικούς τρόπους, συγκεκριμένα με την μεταφορά του χώματος ή μέσω των κατοικίδιων ζώων που δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι συνέπειες μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνες: μόλυνση όλου του εδάφους,οι αρρώστιες των σαλιγκαριών, η λοίμωξη των ανθρώπων.Τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο λήθαργος, η έλλειψη όρεξης, η αργή ανάπτυξη, η οπτική ανίχνευση.Το άρρωστο σαλιγκάρι μπορεί να θεραπευτεί. Γι`αυτό πρέπει να απομονωθεί από τα υπόλοιπα μαλάκια, να προστεθούν στο τρόφιμα οι θρυμματισμένοι σπόροι κολοκύθας, τα αγγούρια, η τάνσυ, το αποξηραμένο χαμομήλι, η μαγιά και ο χυμός αλόη που προστίθεται στο νερό. Εάν υπάρχει δυνατότητα, πλύνετε το σαλιγκάρι στο πυκνό ζωμό χαμομηλιού. Τα κτηνιατρικά φάρμακα μπορεί να είναι τοξικά, οπότε η βέλτιστη θεραπεία βασίζεται στην χρήση μείγματος των βοτάνων με την μπίρα. Η καραντίνα δεν διακόπτεται μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Βακτήρια, ιοί, μύκητες

illnesses-of-snailΗ pseudomonas aeruginosa, ο μύκητας του κελύφους, η μούχλα. Όλα αυτά είναι θανατηφόρα και επικίνδυνα για τα σαλιγκάρια και στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν στον θάνατο του σαλιγκαριού διότι είναι πολύ δύσκολο να παρατηρήσετε το μολυσμένο μαλάκιο.Για την πρόληψη της λοίμωξης (από τους ιούς, βακτηρίδια, μύκητες) πρέπει να διεξάγεται η απαραίτητη απολύμανση. Ό,τι έρχεται σε επαφή με τα σαλιγκάρια – το χώμα, το φαγητό, το σπίτι, οι γείτονες — πρέπει να περάσουν από καθαρισμό. Σ`αυτό θα σας βοηθήσουν τα διαλύματα χλωρεξιδίνης 0,01%, του υπερμαγγανικού καλίου, της φουρακιλίνης και της στρεπτομυκίνης. Καθαρίστε τις επιφάνειες στους 22°C για 2-3 λεπτά.

 

Ακάρεα, σπαργιά φρούτων, σκαθάρια, ημίπτερα

Όλα τα ανωτέρω βλαβερά όντα μπορούν να εμφανιστούν από διάφορες πηγές:

 • μολυσμένο χώμα
 • σαπισμένα τρόφιμα στο περιβάλλον των σαλιγκαριών
 • σαπισμένα φρούτα
 • μολυσμένο σαλιγκάρι που δεν έχει τεθεί σε καραντίνα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επεξεργαστείτε όλα με την βοήθεια του αεροζόλ που περιέχει φυτοφάρμακα για ακάρεα και παράσιτα. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης αλλαγή του χώματος, προσεκτικός καθαρισμός όλου του βιότοπου, απολύμανση όλων των σαλιγκαριών, καραντίνα μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Επιρροή των θερμοκρασιών

illnesses-of-snailΔεδομένου ότι αυτά τα ζώα είναι ψυχρόαιμα σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν θερμότητα από μόνα τους. Συνεπώς μπορούν να λάβουν εγκαύματα ή υποθερμία εξ`αιτίας του ανθρώπου: τα φωτιστικά  για θέρμανση τοποθετούνται υπερβολικά κοντά, απουσία του έλεγχου της θερμοκρασίας, ηλιακή ακτινοβολία, κρύος χώρος, υπερβολική υγρασία. Η πιο επικίνδυνη μορφή έκθεσης στην λίστα είναι το άμεσο ηλιακό φως. Το σαλιγκάρι πρέπει να έχει δυνατότητα να κρυφτεί κάτω από τα φύλλα ή στο χώμα. Με την ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας το σαλιγκάρι θα φροντίσει για την ασφάλεια του από μόνο του, όμως αν η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι ξαφνική και πολύ σημαντική, τότε το σαλιγκάρι μπορεί να παγώσει. Για να μην συμβεί αυτό, να παρακολουθείτε προσεκτικά τη ζωή των σαλιγκαριών σας.

 

Δηλητηρίαση

Η ζάχαρη, το αλάτι και η καφεΐνη είναι θανατηφόρα για τα γαστερόποδα. Τα φάρμακα επίσης οδηγούν στον θάνατο του ζώου. Τα χημικά απορρυπαντικά που μένουν μετά τον καθαρισμό σε 97% των περιπτώσεων οδηγούν στον θάνατο των σαλιγκαριών, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να τα βοηθήσετε. Οπότε πλύνετε όλες τις επιφάνειες καλά με ζεστό νερό πριν αφήσουμε το γαστερόποδο εκεί, πλύνετε τα προϊόντα πριν από την τροφοδοσία, παρακολουθείτε την ποσότητα του αλατιού στα τρόφιμα, τα χημικά συστατικά και τα λιπάσματα στις ζωοτροφές, να αρνηθείτε από τα ορμονικά φάρμακα για ανάπτυξη, λιπάσματα.

Τραυματισμός

Πτώση από ύψος, συμπίεση, υπερβολικά πυκνή τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του κελύφους και του ζώου. Αν σπάσει ένα μικρό κομμάτι του κελύφους χωρίς να αγγίξει τον μανδύα, πρέπει να βοηθήσουμε το σαλιγκάρι με τεχνητό τρόπο. Συγκεκριμένα, βάλτε στο σημείο τραυματισμού την εποξική κόλλα. Για το κέλυφος σαλιγκαριού είναι απολύτως ασφαλές, αλλά βεβαιωθείτε ότι η κόλλα δεν αγγίζει το σώμα του μαλακίου. Διαφορετικά τα σαλιγκάρια μπορούν να δηλητηριαστούν από χημικές ουσίες που μπαίνουν στην σύνθεση της κόλλας.

Όγκοι, εκβλάσεις

Η αιτία της εμφάνισης τους στο σώμα ή το κέλυφος μπορεί να είναι:

 • τοξικό πλαστικό, στο οποίο ζουν τα σαλιγκάρια. Επιλέξτε με μεγάλη προσοχή το σκεύος, στο οποίο σχεδιάζετε να διατηρείτε τα σαλιγκάρια.
 • φυτοφάρμακα. Παραμένουν στο έδαφος και συνεπώς εμφανίζονται στο οικότοπο και στο εκτροφείο σας. Ως εκ τούτου, να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την διάρκεια της αγοράς του χώματος.

Διαχωρισμός

Δημιουργείται ως αποτέλεσμα των γενετικών προβλημάτων λόγω της επίδρασης των καρκινογόνων, του μύκητα του κελύφους, των βακτηρίων. Η ανάπλαση πραγματοποιείται εύκολα στα νεαρά ζώα και είναι σχεδόν αδύνατη στους ενήλικες.

Συνοψίζοντας θα πούμε, ότι είμαστε υπεύθυνοι για ότι εξημερώνουμε.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: