Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Χαρακτηριστικά σαλιγκαριών Lucorum

Το σαλιγκάρι των Βουνών (των δασών) ή Lucorum ή το Helix Lucorum είναι ένα είδος μαλακίων που ζει στη Μικρά Ασία, το Ιράν, την Υπερκαυκασία, τις Βαλκανικές και Κριμαϊκές χερσονήσους. Το είδος αυτό είναι παρόμοιο με το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού (Βουργουνδίας), επίσης χρησιμοποιείται ως τροφή και καλλιεργείται για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς.

 

Γενικά σημάδια του Helix Lucorum

Τα Luсorum μοιάζουν με τα Σαλιγκάρια Βουργουνδίας (Helix Pomatia). Έχουν σφαιρικό κέλυφος που, συνήθως, αποτελείται από πέντε σπείρες, με διάμετρο περίπου 4-5 εκατοστών. Το κέλυφος είναι σκοτεινό, καφέ (η βάση είναι ελαφριά, αλλά χάρη στις ρίγες γίνεται αντιληπτή ως σκοτεινή). Ένα διακριτικό χαρακτηριστικό του χρώματος, που επιτρέπει την αναγνώριση του Lucorum είναι πολλές καστανοκόκκινες σπείρες. Το βάρος ενός τυπικού Luсorum είναι 25 γραμμάρια.

 

Χαρακτηριστικά διατροφής

Στο φυσικό τους περιβάλλον, το Helix Lucorum προτιμά να τρώει τα εκκολαφθέντα πράσινα μέρη των φυτών και τα πεσμένα φύλλα. Μερικές φορές τρώνε χώματα και μανιτάρια. Τα νεογνά Luсorum τρώνε επίσης και αγροτικές καλλιέργειες, οπότε αυτός ο τύπος σαλιγκαριού είναι παράσιτο.

 

Προτιμώμενο κλίμα

Χαρακτηριστικά σαλιγκαριών LucorumΤο σαλιγκάρι των Βουνών ζει σε ένα ζεστό και υγρό κλίμα. Σε αντίθεση με τον Helix Pomatia, δεν πέφτει στη κατασταση «νάρκης» (χειμωνιάτικο υπνάκο), αλλά κρύβεται στο έδαφος και πέφτει σε κατάπληξη στις ξηρές καλοκαιρινές ημέρες. Η μείωση της κινητικότητας της δραστηριότητας των μαλακίων αρχίζει με μια αύξηση της θερμοκρασίας από 30 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Εξαιρετικά άνετη θερμοκρασία για το Luсorum είναι 25-30 βαθμούς με υγρασία 85 τοις εκατό. Ως εκ τούτου, μπορούν συχνά να βρεθούν όχι μόνο στα φυλλοβόλα δάση και θάμνους, αλλά και κατά μήκος ποταμών και δεξαμενών.

 

Οικολογία

Σε ένα φιλόξενο κλίμα, αυτό το είδος σαλιγκαριών μείνει σε όλη την προσιτή περιοχή.

Έτσι, τα Helix Lucorum κατοικούνται:

  • στα φυλλοβόλα δάση.
  • στα χωράφια και λιβάδια.
  • κοντά στο νερό.
  • στα πάρκα.
  • στις κατοικημένες περιοχές.

 

Αναπαραγωγή

Χαρακτηριστικά σαλιγκαριών LucorumΗ δραστηριότητα Helix Lucorum ξεκινά στα μέσα της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα σαλιγκάρι των Βουνών, όπως και πολλά άλλα μαλάκια, είναι ερμαφροδιτικά (τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά), επειδή κάθε άτομο μπορεί να γεννάει τα αβγά.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, μέχρι το 75% των αβγών επιβιώνουν. Σε τεχνητά δημιουργημένα αγροκτήματα, η αξία αυτή μπορεί να αυξηθεί με τη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών.  Τα 25% πεθαίνουν όχι μόνο λόγω των δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά και λόγω των χαρακτηριστικών του Luсorum: είναι κοινός ο κανιβαλισμός για αυτά. Ένα σαλιγκάρι των Βουνών μπορεί να βάλει τα αυγά του στον ίδιο τόπο με το άλλο σαλιγκάρι, καταστρέφοντας τα αβγά του.

Τα αυγά του Helix Lucorum είναι 4,4 χιλιοστά στη διάμετρο. Η περίοδος επώασης για τα αυγά διαρκεί από 22 έως 27 ημέρες, ενώ κατά τις πιο άνετες συνθήκες (20 βαθμοί Κελσίου, 85% υγρασία), μπορεί να μειωθεί αυτή η περίοδος σε 19 ημέρες μόνο.

Μετά την εκκόλαψη, τα νεαρά σαλιγκάρια χρειάζονται την προστασία και πρόσθετη τροφή. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους εχθρούς των μαλακίων, όπως, για παράδειγμα, τους σκαντζόχοιρους, τους τυφλοπόντικες, τα πουλιά και μερικά έντομα. Εξαιτίας αυτού, η θνησιμότητα των νεογνών στη φύση φτάνει το 89%. Στα αγροκτήματα, είναι συνήθως δυνατόν να μειωθεί αυτό τον αριθμό σε 30%.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: