> Πληροφορίες > Εκτροφή σαλιγκαριών Οδηγός βήμα προς βήμα

Εκτροφή σαλιγκαριών Οδηγός βήμα προς βήμα

Για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεστε συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλά ενώ για την οργάνωση μιας μεγάλης γεωργικής εταιρίας απαιτείται ένα τεράστιο ποσό, εκείνο το ποσό είναι ελάχιστο για ένα αγρόκτημα εκτροφής σαλιγκαριών.

Τώρα αυτό το προϊόν γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη χώρα μας. Ενώ στη Ευρώπη εκτρέφουν σαλιγκάρια και τα χρησιμοποιούν ως τροφή εδώ και αρκετό καιρό, στις χώρες της ΚΑΚ μόλις αρχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους. Αλλά τώρα η εξαγωγή αυτού του προϊόντος έχει αυξηθεί σε 350 τόνους το 2016, συνεχίζοντας να μεγαλώνει.

Στις χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό. Σε ορισμένες πόλεις αυτό το εξαιρετικό έδεσμα θεωρείται εθνικό, γι’αυτό έχουν η κατανάλωσή του πολύ υψηλότερη από την παραγωγή.

Χρήσιμες ποιότητες φιλέτου σαλιγκαριού

Ο υγιής τρόπος ζωής έχει γίνει αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου. Πριν την αγορά ενός προϊόντος, μελετάμε προσεκτικά την ετικέτα. Αλλά αυτό το προϊόν αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα και είναι επίσης απαράμιλλο στον αριθμό των θρεπτικών ουσιών, των αμινοξέων, των βιταμινών, των μακρο- και μικροστοιχείων. Το φιλέτο σαλιγκαριού θεωρείται διαιτητικό και συνιστάται για χρήση στις έγκυες γυναίκες, στα μικρά παιδιά και στα άτομα με διαβήτη.

Ουκρανοί προτιμούν να εξάγουν αυτό το προϊόν και να μην τρώνε, οπότε οι όγκοι προμηθειών των σαλιγκαριών στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία είναι επτά φορές υψηλότεροι από τους όγκους του εθνικού μας προϊόντος, που είναι το λίπος! Το ζωντανό σαλιγκάρι πωλείται για 1 δολάριο το κιλό, και τα επεξεργασμένα αγαθά, τα οποία αγοράζει η Ευρώπη από την Πολωνία, κοστίζουν 5-7 δολάρια.

Ποια μαλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφή

Εκτροφή σαλιγκαριών Οδηγός βήμα προς βήμα

Στις κλιματολογικές μας συνθήκες αισθάνονται πιο άνετα τα γκρίζα σαλιγκάρια Helix Aspersa Maxima και Helix Aspersa Muller. Τα φιλέτα τους είναι πάρα πολύ δημοφιλή μεταξύ των ευρωπαίκων γευσιγνωστών. Τα ζώα είχαν προσαρμοστεί στο κλίμα μας και γι’αυτόμπορούν να ζουν παντού. Μπορεί να βρεθούν στις αυλές σπιτιών, στους κήπους, στα γρασίδια και στις πεδινές περιοχές κοντά στο νερό. Πήραν αυτό το όνομά λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αυτών δίπλα στους αμπελώνες, επειδή το έδαφος που απαιτείται για τη ζωή των σαλιγκαριών ταιριάζει τέλεια με τις συνθήκες καλλιέργειας του κλήματος.

Το προσδόκιμο ζωής στο φυσικό τους περιβάλλον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το χρώμα του σαλιγκαριού, αλλά κατά μέσο όρο το ζώο μπορεί να ζήσει 9 χρόνια.

Το χαβιάρι αυτών των σαλιγκαριών επίσης χρησιμοποιείται στο εμπόριο.

Από πού να ξεκινήσω τη διαδικασία καλλιέργειας σαλιγκαριών

Πρώτα, πρέπει να μαζέψετε ένα ποίμνιο . Ένα τέτοιο “κοπάδι” αποτελείται από 500-750 ενήλικα άτομα με την ικανότητα αναπαραγωγής. Μπορούν να συλλεχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά θα το πάρει πολύ χρόνο, αφού τα ζώα είναι ενεργά μόνο μετά τη βροχή ή όταν ο καιρός είναι δροσερός.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο ποίμνιο από τους πολωνούς αγρότες. Αυτοί είναι ειδικοί σ’αυτόν το τομέα, αφού από πολύ καιρό έχουν ασχοληθεί με την καλλιέργεια αυτού του ζώου. Οι αγρότες θα σας πουλήσουν τον απαραίτητο αριθμό ατόμων, θα σας πουν πως να κατασκευάσετε ένα θερμοκήπιο και θα σας δώσουν συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σαλιγκαριών.

Διαδικασία καταχώρισης

Πρώτα, πρέπει να εγγραφείτε ως ιδιωτικός επιχειρηματίας ή νομικό πρόσωπο, επιλέγοντας τον κώδικα δραστηριότητας που σχετίζεται με τα μαλάκια. Ο κώδικας αυτός είναι NACE 05.00.11.300. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα σύστημα φορολογίας και πάρτε άδεια για τη διεξαγωγή εργασιών από την κτηνιατρική υπηρεσία, η οποία μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους στο αγρόκτημά σας. Αν σχεδιάζετε να πουλάτε τα προϊόντα σε εστιατόρια, θα χρειαστείτε ακόμα ένα κώδικα συμμόρφωσης, το οποίο Θα δείξει ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Δηµιουργία αγροκτήµατος

Εκτροφή σαλιγκαριών Οδηγός βήμα προς βήμα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκτροφής σαλιγκαριών, και μια κλούβα ή ένα θερμοκήπιο είναι δύο παραδείγματα αυτών των μεθόδων. Η κλούβα είναι η πιο οικονομική παραλλαγή για τη δημιουργία της οποίας χρειάζεστε απλώς ένας περιφραγμένος χώρος, ένα υπόστεγο (είτε τεχνητό είτε φυσικό, με τη μορφή δένδρων) και μια αρκετή ποσότητα υγρασίας. Η πυκνότητα των ζώων σε μια κλούβα είναι 40 άτομα /μ2. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δίνετε τα διάφορα χόρτα και τις καλύτερες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, να ποτίζετε το έδαφος, γαι να προσφέρει αυτό την απαραίτητη υγρασία, και παρέχετε προστασία απ’τα αρπακτικά. Η αναπαραγωγή θα πραγματοποιηθεί 1-2 φορές το χρόνο. Οι επιζώντες απόγονοι θα είναι 45-55%. Κατά την έναρξη του κρύου καιρού, δηλαδή τη μείωση της θερμοκρασίας σε 50 С, το ζώο θα πέσει σε μια κατάσταση «νάρκης», κρύβοντας μέσα στη γη, μέχρι την επόμενη σεζόν. Είναι πιο δύσκολο να μαζεύω και να προετοιμάζω τα ζώα που καλλιεργούνται κάτω από τέτοιες συνθήκες, επειδή αφιερώνεται περισσότερο χρόνος για να βρεθώ και να διαχωριστώ τα κατάλληλα μαλάκια από το γενικό πληθυσμό.

Το θερμοκήπιο είναι μια ενισχυμένη παραλλαγή καλλιέργειας. Η πυκνότητα των ζώων σε ένα θερμοκήπιο είναι 200 άτομα /μ2. Διατηρώντας την απαραίτητη θερμοκρασία (από 23 °C έως 250 С) και την υγρασία του αέρα (75%), θα μεγαλώσει ο πληθυσμός σαλιγκαριών πιο γρήγορα. Οπότε η αναπαραγωγή θα πραγματοποιηθεί 2-3 φορές το χρόνο και οι επιζώντες απόγονοι θα είναι 80-90% (σε περίπτωση παρουσίας του εκκολαπτηρίου για τα νεογνά). Η κατάσταση “νάρκης” μπορεί να ελεγχθεί με ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η χρήση των ειδικών ζωοτροφών στη διατροφή θα προκαλέσει τη γρήγορη αύξηση του κοπαδιού. Η χωριστή τοποθέτηση των νεογνών θα απλοποιήσει τη διαδικασία επιλογής των ατόμων προς πώληση, θα προστατεύσει τους απογόνους και θα κάνει την ταξινόμηση πιο απλή.

Προετοιμασία πριν την πώληση

Έχοντας φτάσει την ηλικία των 1,5 ετών, το μαλάκι είναι έτοιμο για χρήση. Από το συνολικό ποσό ξεχωρίζουν το ποίμνιο και τα νεογνά, και ολά τα υπόλοιπα άτομα μπορούν να τα πουλάνε. Γι’αυτό τα ζώα κάνουν μια δίαιτα λιμοκτονίας για 3 ημέρες για να καθαριστούν τα έντερά τους από τα βότανα και την γη. Μπορούν να τα πουλάνε κατεψυγμένα ή ζωντανά, δίνοντας σ’αυτά την πρόσβαση σε οξυγόνο. Αυξάνεται η ζήτηση στην αγορά σαλιγκαριών τόσο για τα ζωντανά όσο και για τα κατεψυγμένα, αλλά πρέπει να φυλάσσονται χωριστά το ένα από το άλλο. Κάποιοι αγρότες τοποθετούν στα αγροκτήματά τους ένα τμήμα παρασκευής “εσκαργκό”, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για χρήση. Επίσης, αυτά τα ζώα εκτρέφονται για την συλλογή βλέννας, την οποία τις ωφέλιμες ιδιότητες χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή καλλυντικών.

Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

© "Snails-house", 2016 - 2019, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος