Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Helix lucorum

Helix lucorum η το τούρκικο σαλιγκάρι

 Αυτό το είδος σαλιγκαριού επίσης ονομάζεται «ορεινό». Το φυσικό περιβάλλον του περιλαμβάνει το παράκτιο θαλάσσιο κλίμα κυριαρχεί από τις ακτές της νότιας Γαλλίας, της Τουρκίας, της Κριμαίας, της Γεωργίας, της Βαλκανικής Χερσονήσου, των ακτών της Ιταλίας. Μπορεί να το συναντήσει κανείς σε ορεινά μέρη, σε καθαρά λιβάδια, σε ανοικτά ξέφωτα γεμάτα θαλάσσιο αέρα, γρασίδι καθώς και σε δασικές ζώνες και σε κοιλάδες των ποταμών. Η κυριολεκτική μετάφραση του όρου Helix lucorum από τα Λατινικά είναι η «δασική μπούκλα».

snail-helix-lucorumΥπάρχει μια υπόθεση ότι αυτό το μαλάκιο έφεραν στις χώρες της Ευρώπης από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου το χρησιμοποιούσαν ως τρόφιμα. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αυτά τα ζώα εισήλθαν από την Αρχαία Ελλάδα, όπου είχαν ευρεία χρήση. Υπάρχει επίσης η υπόθεση ότι η βλέννα των σαλιγκαριών έχει πολύ ευνοϊκή επίδραση στο έδαφος.

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός αυτού του βρώσιμου σαλιγκαριού είναι σχετικά μικρός, για τρόφιμα χρησιμοποιούνται τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας ή τα σαλιγκάρια της ποικιλίας σταφυλιού. Και στην Ουκρανία αυτό το είδος σαλιγκαριών περιλαμβάνεται στο Κόκκινο βιβλίο – συγκεκριμένα το ενδημικό υποείδος του τουρκικού σαλιγκαριού με όνομα «Κριμαϊκό σαλιγκάρι» ή «το σαλιγκάρι του Κρηνίτσκι». Συχνότερα απ`όλα χρησιμοποιείται ως κατοικίδιο ζώο.

Ταξινόμηση:

  • Βασίλειο – ζώα
  • Συνομοταξία – μαλάκια
  • Ομοταξία – γαστερόποδα
  • Υφομοταξία – πνευμονοφόροι
  • Οικογένεια – ελικίδες
  • Γένος – Κοχλίας
  • Είδος – Helix lucorum

Το χαρακτηριστικό του εξωτερικού χρωματισμού του σαλιγκαριού είναι μια λευκή γραμμή στο κέλυφος, η οποία θυμίζει τον ισημερινό και χωρίζει ομοιόμορφα το σκοτεινό φόντο στα δύο. Το κέλυφος του έχει μια αμβλύ κωνική μπούκλα. Το φάσμα χρωμάτων ποικίλλει από κοκκινωπό-κίτρινο έως καφετί-μαύρο χρώμα. Το κέλυφος έχει μη-ομοιόμορφες φωτεινές γραμμές καθώς και εγκάρσια σημάδια, οι σπειροειδείς γραμμές είναι χαρακτηριστικές μόνο για τις άνω μπούκλες.

snail-helix-lucorumΗ διάμετρος μπορεί να φτάσει 6-7 εκατοστά και το ύψος – 5 εκατοστά. Το βάρος αυτού του γιγαντιαίου (για τα πρότυπα των γαστερόποδων) σαλιγκαριού μπορεί να φτάσει 30 γρ. Το σώμα του είναι γκρίζο με πρασινωπή απόχρωση. Όσον αφορά την διατροφή, προτιμάει τους φρέσκους κόκκους σιτηρών, γεγονός το οποίο συχνά βλάπτει τις γεωργικές καλλιέργειες. Αλλά αν κοντά του δεν υπάρχουν χωράφια με βρώσιμο σιτάρι, τότε το σαλιγκάρι θα τρώει σάπια κομμάτια των φυτών, τα μανιτάρια και τα πεσμένα φύλλα. Στην χώνεψη των τόσο διαφορετικών τροφίμων του βοηθάνε ειδικά συμβιωτικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο στομάχι του.

Αναπνέει με την βοήθεια του πνεύμονα, ενώ η ίδια η μυϊκή βαλβίδα μπορεί να το σώσει από πνιγμό. Το σαλιγκάρι μετακινείται με την βοήθεια των μυϊκών συσπάσεων, λιπαίνοντας την σόλα του ποδιού του με την βλέννα, η οποία έχει προστατευτική λειτουργία. Αυτό το είδος σαλιγκαριού έχει ικανότητα ανάπλασης όχι μόνο του κελύφους αλλά και του σώματος. Αν έχει μικρούς τραυματισμούς, μπορεί να αναπλάθει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το χαρακτηριστικό του Helix lucorum είναι ότι δεν πέφτει στη νάρκη. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο περιβάλλον, αφού η θερμοκρασία του βιοτόπου του δεν πέφτει χαμηλά. Το σαλιγκάρι όμως μπορεί να βρίσκεται στην κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται ως ταραχή. Σ`αυτήν την κατάσταση δεν καλύπτεται με ένα προστατευτικό κάλυμμα, όπως το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού, απλά κρύβεται στο έδαφος.

snail-helix-lucorumΣτο τρίτο – τέταρτο χρόνο της ζωής του το τουρκικό σαλιγκάρι είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγική ηλικία τους εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος: σε ζεστό κλίμα η ωρίμανση του πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα. Τα μαλάκια αυτά καθώς και μέλη της φυλής τους είναι ερμαφρόδιτα. Αυτό σημαίνει ότι κατά το ζευγάρωμα χρησιμοποιούν τα ανδρικά και τα θηλυκά γεννητικά όργανα. Κοντά στο στόμα έχουν μια ειδική σακούλα με ασβεστολιθικά βέλη σχεδιασμένα για το μελλοντικό ερωτικό παιχνίδι. Με τον «ερωμένο» του το σαλιγκάρι συνδέεται με τις σόλες, απευθύνοντας αυτά τα βέλη στο σώμα του προκειμένου να προκαλέσει την παραγωγή των αναπαραγωγικών προϊόντων που απαιτούνται για τη γονιμοποίηση. Υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία κατά το ζευγάρωμα, οι ρόλοι των σαλιγκαριών κατανέμονται με τον εξής τρόπο: το ένα σαλιγκάρι χρησιμοποιεί τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα και το δεύτερο – τα γυναικεία. Παρά το γεγονός ότι τελικά και τα δύο σαλιγκάρια βάζουν αυγά, αυτή η θεωρία συνεχίζει να υπάρχει.

Η προετοιμασία για την ωοτοκία είναι αρκετά μεγάλη φάση στην αλυσίδα αναπαραγωγής. Τα μαλάκια κυοφορούν τους μελλοντικούς απογόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να διαρκεί έως εξήντα ημέρες. Οι όροι εξαρτώνται άμεσα από την αναζήτηση του ευνοϊκού εδάφους, το κλίμα, την παρουσία θρεπτικών ουσιών. Το κάθε άτομο μπορεί να βάλει έως 50 αυγά. Το μέγεθος των αυγών έχει διάμετρο των έξι χιλιοστών, ωριμάζει, όπως και η πλειοψηφία μελών της οικογένειας Helix, και αφού εκκολαφτεί αυτόματα γίνεται έτοιμο για ανεξάρτητη επιβίωση.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τα απολιθώματα που βρήκαν, αυτό το είδος σαλιγκαριών υπήρχε στην εποχή των Ολιγοκένων περίπου τριάντα τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: