Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Τα σαλιγκάρια στην κουλτούρα

snails-in-cultureΕάν φανταστούμε τον γαλαξία – τι θα δούμε; Πολλά μικρά φωτεινά αστεράκια, μαζεμένα στον σπειροειδή κύκλο, που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και κατά μήκος της συγκεκριμένης τροχιάς; Και τώρα φανταστείτε το κέλυφος του σαλιγκαριού — θα δείτε τον ίδιο σπειροειδή κύκλο. Δεν σας φαίνεται ότι η μορφή του κελύφους του απεικονίζει την δημιουργία όλων των πάντων και της Γης; Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε ένα ένα τους λόγους γιατί αυτά τα μικρά ζώα συνδέονται με την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

 

Η εικόνα του σαλιγκαριού

Υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετκά με την δημιουργία του κόσμου, στις οποίες τα σαλιγκάρια διαδραματίζουν τον κεντρικό ρόλο. Για παράδειγμα, στη μυθολογία των Αλταίων υπάρχει η θεωρία της δημιουργίας του κόσμου από τον άρχοντα του υποκόσμου τον Έρλικ, ο οποίος, βρίσκοντας στο σώμα του σαλιγκαριού, δημιούργησε όλα τα ζωντανά πράγματα. Οι κάτοικοι του Ναούρου – του κοραλλιογενές νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό, πίστευαν ότι ο δημιουργός ο Αρεόπης-Ενάπ βγήκε από το κέλυφος του σαλιγκαριού.snails-in-culture

Στο αρχαίο πολιτιστικό κέντρο της φυλής των Μάγια υπάρχει ένα όμορφο πέτρινο κτήριο στη μορφή του κυλίνδρου – το λεγόμενο Αστεροσκοπείο για την παρακολούθηση του πλανήτη Αφροδίτη και το όνομα του αστεροσκοπείου είναι «El Caracol», που στα ισπανικά σημαίνει «το σαλιγκάρι».

Αυτά τα ζώα εμφανίστηκαν στις εποχές όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παρά να μαζεύει πράγματα, οπότε οι πρώτες επαφές του ήταν αποκλειστικά γαστρονομικές. Και τώρα, αφού πέρασε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σαλιγκάρια απέκτησαν το δικαίωμα να απεικονίζονται στα προσωπικά οικόσημα, π.χ., στο οικόσημο του Αντίμου της Ιβερίας – του θεολόγου, επισκόπου και μητροπολίτη της Βλαχίας, στην εραλδική του γένους ντι Αλέσσο, σε μερικά χωριά της Γαλλίας, στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην Ελβετία και στην Ιταλία.

 

Το σαλιγκάρι σαν σύμβολο

snails-in-cultureΣτη μεσαιωνική Ευρώπη πριν την Αναγέννηση αυτό το μικρούτσικο ζωάκι κατηγορήθηκε για την τεμπελιά του, επειδή γεννιέται και ζει στη γη, τρέφεται με ότι βρει στο έδαφος και τελικά πεθαίνει εκεί. Το να αποκαλέσει κανείς τον άνθρωπο – σαλιγκάρι θεωρήθηκε προσβολή διότι η τεμπελιά είναι μεγάλη αμαρτία.

Ο ινδικός λαός του Μεξικού γνωστός ως Αζτέκοι υποκλινόταν στον Παλιό θεό της Σελήνης ή στον Τεκουσιστεκάτλ (Tekusistekatl), ζωγραφίζοντας τον ως έναν γέρο με το κέλυφος σαλιγκαριού στην πλάτη το οποίο συμβόλιζε της φάσεις της Σελήνης, η οποία σαν το σαλιγκάρι τη μια κρύβεται, την άλλη εμφανίζεται εντελώς, παραμένοντας όμως μεγάλο μυστήριο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν φιλοσοφικές ερωτήσεις. Π.χ. το αν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο, το γιατί εξαρτόμαστε από τον χρόνο, το πώς μας επηρεάζει ο χρόνος. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμές ώστε για να γνωρίσει τον χρόνο και να μάθει να το διαχειρίζεται και το σαλιγκάρι έγινε ένα εξαιρετικό σύμβολο αυτής της ιδέας, αφού μεταφέρει τον χρόνο, την κατοικία του πάνω του, στους ώμους του. Στους κύκλους της σπείρας κρύβεται η έννοια του χρόνου. Από τον μικρό κύκλο στο μεγάλο, αυξάνοντας, μέχρι να ξεπεράσει τα όρια της γνώσης.

 

Τι συμβολίζει το σαλιγκάρι

Όταν οι αρχαίοι πολιτισμοί έφτασαν στα συγκεκριμένα όρια της γνώσης, ήρθε η ώρα να προβληματιστούν για το νόημα και την προέλευση της ζωής. Με την ανάπτυξη της θρησκείας και του συμβολισμού οι αρχαίοι στοχαστές άρχισαν να παρατηρούν την ομοιότητα και την κανονικότητα των γεγονότων. Αρχικά στο πρωτόγονο επίπεδο και έπειτα τα συμπεράσματα τους γινόντουσαν πιο επιλεγμένα. Έτσι, το σύμβολο του σαλιγκαριού έλαβε μια απολύτως κατανοητή θέση στην ανθρώπινη περιγραφή του κόσμου:

  • Η κυκλικότητα. Αυτά τα γαστερόποδα γνωρίζουν άπταιστα τι είναι η κυκλικότητα. Διότι υπό τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες τα σαλιγκάρια απλά κρύβονται στα σπιτάκια τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησαν σε συμπεράσματα για τη συνεχή αναγέννηση, ευθυγραμμίζοντας αυτή τη διαδικασία με την ανάσταση του Χρηστού.
  • Το σύμβολο της αιωνιότητας. Οι Σουμέριοι και οι Βαβυλώνιοι θεωρούσαν τα σαλιγκάρια αθάνατα, καθιστώντας τα σύμβολα της αιωνιότητας, διότι αυτός ο μικρός κάτοικος του μεγάλου πλανήτη μας υπήρχε και πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια.
  • Το σύμβολο της γονιμότητας. Στον αρχαίο ιαπωνικό πολιτισμό το σαλιγκάρι θεωρήθηκε θεός του νερού. Προσευχόντουσαν για τη βροχή, πιστεύοντας ότι ο θεός του νερού ζει σε μια λίμνη στη μορφή ενός τεράστιου σαλιγκαριού.
  • Το σύμβολο της ανοχής και της επιμονής. Αρκεί να δει κανείς πώς αυτό το ανήμπορο ζωάκι ξεπερνάει τις απόστασεις και αμέσως θα καταλάβει γιατί τα σαλιγκάρια αποτελούν σύμβολο επιμονής, ζήλου, επιμέλειας στον Βουδισμό και στο Φενγκ Σούι.
  • Το σύμβολο της διχοτόμησης. Τα σαλιγκάρια από τη φύση τους είναι ερμαφρόδιτα. Κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος και τα δύο σαλιγκάρια αποκαλύπτουν τη σεξουαλική φύση τους – την αρσενική και την θηλυκή.

Από `δω και πέρα, όταν βρείτε ένα σαλιγκάρι κάτω από το αμπελόφυλλο, θυμηθείτε ότι πολύ πρόσφατα ήταν μια θεότητα, το σύμβολο της αιωνιότητας, της υπομονής, της μετριοφροσύνης, της γρήγορης ροής του χρόνου, το οποίο πάντα πραγματοποίησε τους στόχους του.

 

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: