Γρήγορη παραγγελία

Για να κάνετε γρήγορη παραγγελία επιλέξτε το προϊόν και συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Ποιά σαλιγκάρια υπάρχουν, τα είδη και οι ποικιλίες

ΠΟΙΆ ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ, ΤΑ ΕΊΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΊΕΣΗ φύση είναι πλούσια στους κατοίκους της και τα σαλιγκάρια δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο αριθμός των ειδών είναι πολύ μεγάλος. Έτσι μόνο στην Αυστραλία υπάρχουν πάνω από 3000 είδη. Διακρίνονται σε φυτοφάγα και αρπακτικά. Εάν τα φυτοφάγα μαλάκια τρέφονται με φυτά, τα αρπακτικά συνήθως τρώνε το δικό τους είδος. Στα δικά μας πλάτη είναι πιο συνηθισμένα «χορτοφάγοι», αλλά έχουν βρειμια χρησιμότητα και για τα αρπακτικά. Για παράδειγμα, ένα υδρόβιο αρπακτικό σαλιγκάρι  Ελένα  κρατιέται συνήθως σε ενυδρεία όχι μόνο επειδή είναι πολύ όμορφο, αλλά και γιατί βοηθά να ελέγχει την υπερβολική αναπαραγωγή των κατοίκων ενυδρείου. Τα αρπακτικά μπορούν να είναι και χερσαία, και υδρόβια όντα.

Τα φυτοφάγα είδη είναι κυρίως παράσιτα και βλάπτουν τους οπωρώνες και τους αμπελώνες. Έτσι, για παράδειγμα, το Ασιατικό Σαλιγκάρι-Αλητάκιφτάνει σε μήκος περίπου τα 18 χιλιοστά και είναι ένα σοβαρό παράσιτο. Τρώει κλήματα μεγάλων αμπελώνων. Μεταξύ της τεράστιας ποικιλίας μαλακίων, μόνο μερικά είδη από αυτά χρησιμοποιούνται για φαγητό.

 

Είδη βρώσιμων σαλιγκαριών

Αυτά τα μαλάκια χρησιμοποιήθηκαν για τροφή ακόμη στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Τάιζαν αυτά με αλεύρι, αρωματικά βότανα και κρασί, δίνοντας στο κρέας μια μοναδική, τρυφερή γεύση. Σε διαφορετικές χώρες χρησιμοποιούνται διάφορα είδη σαλιγκαριών για φαγητό. Συνταγές είναι επίσης πολύ διαφορετικές. Σε ένα μέρος του κόσμου θεωρούνται εκλεκτός μεζές, και σε ένα άλλο μέρος απλώς αποτελούν ένα σνακ για σούπα ή φαγητό στο δρόμο.

 

Ποιοι, λοιπόν, είναι ταείδη βρώσιμων σαλιγκαριών

Στις ευρωπαϊκές χώρες, τρώνε κυρίως τα χερσαία σαλιγκάρια της οικογένειας Helicidae, τα οποία έχουν υποείδη ανάλογα με τον βιότοπο:

  • Helix Pomatia — σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού. Η πατρίδα του είναι η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θεωρείται ότι το κρέας του είναι πιο νόστιμο από το κρέας άλλων ειδών.
  • Helix Lucorum — συναντάται σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως χρησιμοποιείται για τροφή στην Ελλάδα και τη Γεωργία.
  • Helix Aspersa — είναι πιο γνωστό ως σαλιγκάρι της ποικιλίας κύπου. Είναι πιο συνηθισμένο σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά συχνότερα συναντάται στις χώρες της Μεσογείου, στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετά υποείδη: Helix Aspersa Muller και Helix Aspersa Maxima.

 

Ποια σαλιγκάρια μπορούμε να φάμε

ΠΟΙΆ ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ, ΤΑ ΕΊΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΊΕΣΑν και οι βρώσιμες ποικιλίες σαλιγκαριών δεν είναι μικρές, αλλά στημαγειρική χρησιμοποιούνται τα πιο νόστιμα, των οποίων το κρέας θεωρείται εκλεκτός μεζές. Σε αυτά περιλαμβάνονται σαλιγκάρια της ποικιλίας σταφυλιού και κύπου. Αυτά καλλιεργούνται σε εξειδικευμένα αγροκτήματα, όπως στο αγρόκτημα «Snails House» σε μεγάλες ποσότητες προς πώληση, προμήθειες σε εστιατόρια και καταστήματα, καθώς και για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Γάλλοι γευσιγνώστες τρώνε σαλιγκάρια της ποικιλίας σταφυλιού, αλλά και τα σαλιγκάρια της ποικιλίας κύπου επίσης είχαν αναγνωριστεί.

Helix Pomatia είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη στη μαγειρική. Το κρέας τουεκτιμάται περισσότερα από άλλα μαλάκια. Ενα άτομο φτάνει στο μέγεθος και το βάρος που είναι απαραίτητο για κατανάλωση σε 2-3 χρόνια, και το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 30-45 γραμμάρια.

Helix Aspersa Maxima,επίσης γνωστό ως Μεγάλο Γκρίζο σαλιγκάρι, διαφέρει από το σαλιγκάρι της ποικιλίας σταφυλιού με μικρότερο κύκλο καλλιέργειας. Για να φτάσει στο μέγεθος που θα αντιστοιχούσε σε εμπορικά και καταναλωτικά κριτήρια είναι αρκετή μίασεζόν, δηλαδή μια περίοδο 5-7 μηνών από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Ένα ενήλικο άτομο αυτού του είδους ζυγίζει από 16 ως 25 γραμμάρια και μπορεί να γεννήσει 120-180 αυγά.

Helix Aspersa Muller, επίσης γνωστό ως Μικρό Γκρίζο σαλιγκάρι, το πλεονέκτημά του οποίου είναι ότι χρησιμοποιείται στη μαγειρική ολόκληρο το σαλιγκάρι. Αν και είναι μικρό, το κρέας του είναι πολύ νόστιμο και δεν απαιτεί ειδική αρχική επεξεργασία. Το ετοιμάζουν μαζί με το κέλυφος, χωρίς να αφαιρέσετε τα έντερα. Το βάρος του φτάνει τα 6-10 γραμμάρια και μπορεί να γεννήσει 80-120 αυγά. Η περίοδος μετά την οποία αποκτάει ένα σαλιγκάρι τηνποιότητα παρουσίασής του είναι μικρότεροη από αυτές που έχουν μεγάλοι όμοιοί του και είναι μόνο 5-6 μήνες.

Λιγότερο γνωστό, αλλά επίσης βρώσιμο είναι η Otala Lactea, Γαλακτερό ή Ισπανικό σαλιγκάρι. Δεν καλλιέργειται γενικά, καταναλώνεται από τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους, τους Έλληνες και τους κατοίκους άλλων μεσογειακών χωρών. Το μαζεύουν σε άγρια φύση και θεωρείται χωροκατακτητικό αγροτικό παράσιτο. Είναι ελαφρώς μικρότερο από το Helix Aspersa, το μοτίβο στο κέλυφος ποικίλλει πολύ, αλλά συνολικά είναι μπεζ με πιο σκοτεινά καφέ σημάδια.

 

Η τεχνολογία της καλλιέργειας σαλιγκαριώναπαιτεί προσοχή και υπομονή.

Πρέπει να δημιουργήσετε οι κατάλληλες συνθήκες για τη παραγωγή και την καλλιέργεια ολόκληρουποιμνίου μαλακίων. Κατά κανόνα, τοποθετούνται αύτα σε ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή σε ειδικά εξοπλισμέναχωράφια. Σε τέτοιες συνθήκες, τα ζωάκια παράγουν απογόνους, παίρνουν βάρος και στη συνέχεια μαζέυονται, καθαρίζονται, μαγειρεύονται και καταψύχονται. Μετά τη συσκευασία ταπαραδώσουνσε εστιατόρια και καταστήματα.

Οι περιγραφόμενες ποικιλίες χρησιμοποιούνται στη μαγειρική πολλών λαών του κόσμου. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και πολύ χρήσιμα, επειδή περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών και αμινοξέων τα οποία είναι ζωτικά για τον οργανισμό μας. Τα σαλιγκάρια είναι το εξαιρετικό έδεσμα και έχουν μεγάλη ζήτηση σε ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ποια σαλιγκάρια τρώνε στη Γαλλία

Στη Γαλλία, το πιο εκτιμημένο είναι το Helix Pomatia, που καλλιεργείται στην Βουργουνδία. Με αυτάμαγειρεύεται ένα νόστιμο πιάτο που ονομάζεται Escargot de Bourgogne. Οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές μαλακίων στον κόσμο. Κάθε χρόνο καταναλώνουν περίπου 27 χιλιάδες τόνους ή 700 εκατομμύρια σαλιγκαριών, ενώ η ζήτησή τους ικανοποιείται μόνο κατά 60-70%. Φυσικά, μόνο μια Βουργουνδία δεν είναι αρκετή για να ταΐσει όλους τους γευσιγνώστες, έτσι η Ευρώπη εισάγει αύτο το εξαιρετικό έδεσμα από άλλες χώρες.

 

Πώς να μαγειρέψετε«σαλιγκάρια Γαλλίας»

Οι παραδοσιακές γαλλικές συνταγές δεν είναι πολύ περίπλοκες. Η βάση, φυσικά, αποτελούν σαλιγκάρια. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μόνο ζωντανά σαλιγκάρια. Τα μαλάκια κονσέρβα και κατεψυγμένα μαλάκια επίσης χρησιμοποιούνται γενικά. Η αρχή του μαγειρέματος είναι να αναμειγνύετε το βρασμένο φιλέτο με βούτυρο και διάφορα αρωματικά βότανα και να γεμίζετε τα κελύφη. Ανάλογα με τα επιλεγμένα συστατικά, η συνταγή θα ονομάζεται διαφορετικά. Οπότε, για τους καταναλωτές σε άλλες χώρες, κάθε μία από τις συνταγές μπορεί να ονομαστεί «σαλιγκάρια Γαλλίας».

ΠΟΙΆ ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ, ΤΑ ΕΊΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΊΕΣΟι συνταγές για το μαγείρεμα και τα είδη μαλακίων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα σε κάθε χώρα του κόσμου είναι διαφορετικά. Η φύση χάρισε γενναιόδωρα όλο τον κόσμο με μια μεγάλη ποικιλία αυτών. Ηταν καλλιεργημένα σε αγροκτήματα ή σε άγρια ​​ φύση, το κρέας τους είναι μια αμετάβλητη πηγή βιταμινών και πραγμάτων που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

[getsocial app=sharing_bar]

Оставить отзыв

avatar
wpDiscuz

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: